Winkelmandje
cload
Checkout Secure
 ✅  Deskundig advies

Luchtreiniging met UVC techniek

Bestrijding van het coronavirus, allergieën en fijnstof, door gebruik te maken van UV-licht en ventilatie

De laatste tijd is er veel aandacht voor de spreiding van Covid19 .Een de hulpmiddelen tegen het verminderen van aerosolen die het SARS-CoV-2 virus dragen, zijn UV-lampen Deze zijn uitermate geschikt voor het doden van het corona virus. Ook geldt: hoe minder schadelijke aerosolen in de lucht, hoe minder slechte virusdeeltjes er in de lucht zullen zijn. Dit vermindert ook het risico op ernstige ziekten. De beste luchtreinigers hebben een uitstekend filtersysteem dat goed is in het vernietigen van schadelijke deeltjes in de lucht.

Geschiedenis van UV-C

De Deense natuurkundige Niels Ryberg Finsen (1860-1904) merkte voor het eerst op en onderzocht de kiem dodende eigenschappen van ultraviolette stralen. De eerste persoon die de stimulerende effecten van menselijk weefsel bestudeert.

In de jaren 1880 was Finsen zelf in staat om met zijn curatieve lamp kunstmatig zonlicht te produceren. De helderheid van dit licht was vergelijkbaar met die van zonlicht en had ook een UV-gehalte. Deze lampen bleven tot de jaren 50 in gebruik. Dr. Finsen won de Nobelprijs voor de geneeskunde voor zijn ontdekking dat ultraviolette stralen organismen kunnen vernietigen die ziekten veroorzaken.

UV-C licht zorgt voor UV-C desinfectie.

UV-licht is een bepaald lichtspectrum. UV-C licht valt binnen de golflengteband die valt bij 200 en 280 nm. Deze lamp is perfect voor UV-C desinfectie en doet er alles aan om bacteriën te doden met behulp van UV-C energie. UV-C lampen zijn speciaal voor deze doeleinden ontworpen. Meestal wordt kwik gebruikt om deze specifieke UV-C-straling te produceren. De lampen hebben ook een coating die minimaal 8000 uur meegaat met 80% van de initiële UV-C-energie. Het is een goed idee om uw lampen na minimaal 8000 uur gebruik te vervangen. Ultraviolet-C desinfectie wordt vaak gebruikt voor water, lucht en oppervlakken. De voordelen van UV-C zijn dat er geen chemicaliën aan vloeistoffen of lucht hoeven te worden toegevoegd en de samenstelling is in de loop van de tijd bewezen Bovendien is het systeem energie zuinig in vergelijking met veel andere des infectiemethoden. UV-C desinfectie is een schone en kosteneffectieve manier om schone lucht in ruimtes te creëren.

De verschillende soorten UV-licht

De zon geeft drie hoofdtypen straling af: infrarood, licht en ultraviolet (UV). Van deze drie is UV-C de belangrijkste omdat het het coronavirus onschadelijk maakt.

UV-C is een van de drie verschillende soorten UV-straling. Naast UV-C heb je ook UV-A en UV-B straling. Wil je UV-licht gebruiken tegen corona of andere virussen, dan kies je voor UV-C.

UV, UVC, UV-C. Ze zijn allemaal hetzelfde. Soms zit het verschil in de manier waarop ze voor hun effecten zorgen: UVC is een bestanddeel van zonlicht en heeft alleen bactericide kiemdodende en fotobiologische effecten; UV-C vernietigt bacteriën, virussen en protozoa; Ultraviolet is een vorm van UV met hogere energieniveaus en heeft hetzelfde effect. Het is moeilijk om alle zonneschijn te zien die de aarde bereikt. Omdat het leven is geëvolueerd met het visuele spectrum van de mens, kunnen we alleen een groot deel van de straling zien. Er bestaat echter ook onzichtbare straling. UVC is een goed voorbeeld. De frequentie ook wel golflengte van de straling kan worden gemeten in miljoenste millimeters. UVC-stralen hebben een golfbereik tussen 200 en 280 nm. Specifieke bestraling bij 253,7 nm kan het beste resultaat opleveren bij het doden van bacteriën. Deze methode bestaat al een tijdje en kan in verschillende sectoren worden toegepast. Het desinfecteren van lucht en water met UV-C-stralen is een veilige, milieuvriendelijke en economische oplossing.

Werking van UV-units

De te behandelen binnenlucht stroomt door de UV-C kamer, waarin zich een UV-C lamp bevindt.. Om de lamp is een kwartsbuis aangebracht ter bescherming tegen direct contact met lucht of water. UV-C lampen werken op een golflengte van 253,7 nm en zorgen zo voor het elimineren van bacteriën, virussen etc.. Door de levensduur van leds hoef je ze maar één keer per jaar te vervangen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, zodat de meest geschikte aan u geleverd kan worden. De kosten per gezuiverde m3 lucht bedragen 5-10% van traditionele lampen

Er zijn verschillende soorten systemen. U kunt kiezen tussen degene die maximale stroomsnelheden mogelijk maken en degene die UV-stralen doorlaten. De transmissie kan worden berekend door fabrikanten met geavanceerde apparatuur.

Virus desinfectie door UV-C licht

Daarom is UV-C-technologie zeer schadelijk voor de mens, maar ook voor micro-organismen. Het is ook schoon. Omdat het een chemicaliënvrij product is.. Al bijna twee decennia wordt UV-C-licht gebruikt tegen corona, waardoor het virus ook onschadelijk wordt gemaakt. Dat ontdekten onderzoekers van Boston University in samenwerking met Signify (voormalig Philips). Wanneer een object wordt aangeraakt door een geïnfecteerd materiaal, moet het 25 seconden worden beschenen met UV-C-licht zodat het virusvrij wordt

UV-C als filter gebruiken in luchtreinigers

Enkele Luchtreinigers gebruiken een ingebouwde UV-lamp om micro-organismen inactief te maken. Dit gebeurt in het begin voordat ze het filter ingaan. Virussen, bacteriën en schimmels worden onschadelijk gemaakt door het filter.

Goede ventilatie is minstens zo belangrijk

Met een UV-C luchtfilter haal je het virus uit de lucht en verminder je het aantal schadelijke aerosolen in de ruimte. Ventilatie is ook cruciaal omdat het helpt om een efficiënte luchtstroom door de ruimte te creëren. "Niet elke manier van ventileren is echter effectief. Een normaal ventilatiesysteem is vaak niet voldoende." de meeste ventilatiesystemen zuigen op vaste punten af en laten de lucht niet circuleren. Hierdoor kunnen uitlaatgassen, bacteriën en virussen naar binnen worden gebracht.

Hoe ventileer ik dan wel goed?

Het is bewezen dat luchtreinigers van het type luchtverplaatsing behulpzaam zijn bij het verwijderen van virussen, bijvoorbeeld corona. Dit komt omdat deze deeltjesvormige verontreinigingen door de kamer kunnen vliegen en door de luchtreiniger kunnen worden opgevangen..

Lees hier het actieplan venitileren

UV-C lampen vervangen

De levensduur van een UV-C lamp is beperkt en gaat na verloop van tijd langzaam achteruit. De UV-energie die door de lamp vrijkomt, trekt deeltjes aan die aan de binnenkant blijven kleven, waardoor de output afneemt. De UV-C lampen dienen na 8000 branduren vervangen te worden.

Veel mensen vergeten dat het starten van een lamp al 6 uur van de totale 8000 brand uren kost. Het is dus aan te raden de lamp niet te vaak aan en uit te zetten.

Bekijk hier de selectie luchtreinigers met UVC techniek