Winkelmandje
cload
Checkout Secure
 ✅  Deskundig advies

Luchtreinigers beschermen ze tegen het Coronavirus?

We weten niet of een luchtreiniger voldoende bescherming biedt tegen de verspreiding van het coronavirus. maar luchtreinigers kunnen de hoeveelheid luchtwegvirussen die je lichaam binnenkomen aanzienlijk verminderen. Hierdoor zou je uiteindelijk minder ziek kunnen worden.

De huidige maatregelen

Voordat we verder ingaan op de effecten van luchtreinigers tegen COVID-19, let altijd goed op de richtlijnen van het RIVM, zoals:

  • Was regelmatig je handen,
  • Schud niet de hand
  • Gebruik tissues bij veelvoorkomende ziektes.
  • Als je hoest of niest, gebruik dan de binnenkant van je bovenarm zodat ziektekiemen zich niet verspreiden.

Haalt een luchtreiniger corona uit de lucht?

Door de "coronacrisis" vragen veel mensen zich af of het mogelijk is om de lucht te zuiveren van het coronavirus met een luchtreiniger. Ja, dat kan.. Ter illustratie: een luchtreiniger maakt geen onderscheid tussen een virus deeltje of bijvoorbeeld fijnstof deeltje. Als zodanig wordt het COVID-19-virus geclassificeerd als een ultra-stof deeltje. Een luchtreiniger reinigt dus ook aerosolen uit de lucht die mogelijk COVID-19 bevat.

Wat is een aerosol “Colloïdaal mengsel van stofdeeltjes en vloeistofdruppels in de lucht” het Sars-cov-19 virus in de lucht heeft een drager nodig, zoals druppels, fijnstof en pollen. Het virus plakt zich vast aan een aerosol waardoor het zich in een ruimte verspreidt. Maar gelukkig verwijderen luchtreinigers deze aerosolen met behulp van verschillende mogelijke te gebruiken filtertechnieken zoals Plasma / Ionisatie, UVC, en of Hepa13&14.

Momenteel kan een luchtreiniger de overdracht van infectie van de ene persoon op de andere niet voorkomen. Een luchtreiniger kan echter wel virusdeeltjes verwijderen die al een tijdje in de lucht hangen. Hierdoor verkleint de kans op besmetting in een woonkamer, kantoor, salon of sportschool. dus een luchtreiniger en ventilatie verminderen zo het aantal schadelijke virusdeeltjes in de lucht.

Als we nu aannemen dat iemand zieker wordt naarmate hij meer virusdeeltjes binnenkrijgt, dan heeft een luchtreiniger ook effect op het beloop van Covid19.

Belangrijk bij het zoeken naar een geschikte luchtreiniger:

  • Aantal personen in de ruimte: Luchtreinigers verschillen door hun motorische vermogen om de lucht te reinigen van kleine (virus) deeltjes. De uitstoot/emissie van virus deeltje die door mensen worden uit geademd kun je niet direct verwijderen met luchtreinigers. Afhankelijk van het type luchtreiniger kan een ruimte pas na 10, 15, 20,- minuten zijn gereinigd van fijnstof en virusdeeltjes, (wanneer er geen mensen in de ruimte bevinden), dus naast het vermogen van de luchtreiniger, hangt de effectiviteit van een luchtreiniger ook samen met het aantal mensen en inspanning dat er plaats vind zo als sporten of zingen.
  • CADR (Clean Air Delivery Rate) dit is het Vermogen van een luchtreiniger. Dus ben je opzoek naar een luchtreiniger let om het vermogen van de luchtreiniger. Dit wordt bijna door alle fabrikanten aangeduid met de CADR waarde: Clean Air Delivery Rate.
  • Kies een veilige lucht norm: Er zijn verschillende richtlijnen voor hoeveel schone lucht per persoon, per uur gezuiverd moet worden. In de Airthority quiz zijn er drie keuze mogelijkheden. Maar wij vinden de nieuwe Belgische norm van 40 m3/h per persoon een eerlijke maatstaf om te zien hoe effectief een luchtreiniger kan zijn. Voorbeeld: Met een CADR van 400 kunnen we eenvoudig aangeven hoeveel mensen deze luchtreiniger van schone lucht kan voorzien. CADR 400 / 40 m3/h (luchtnorm) zijn 10 personen.

Samengevat!

Houd er rekening mee dat luchtreinigers de uitsluiting van besmetting van het coronavirus uit uw ruimte niet garanderen. Daarentegen verklein je de kans op besmetting aanzienlijk met een goede luchtreiniger. Het is belangrijk om de luchtreiniger zo vaak en zo lang mogelijk aan te laten staan. Daarmee optimaliseer je het reinigingseffect. Volg daarnaast zodanig ook de maatregelen van het RIVM om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

De selectie luchtreinigers van AirThority!

Allereerst is de selectie van luchtreinigers op de Airthority webshop alleen met goedgekeurde luchtreinigers door de Belgische wetgever naar aanleiding van het ventilatiebeleid voor de Corona pandemie in 2021. Een van de belangrijkste voordelen van de webshop Airthority, is dat de luchtreinigers van verschillende fabrikanten komen, elk met hun eigen unieke voordelen. 

Airdog:

(plasma technologie) Onderhoudsarm en door de gepatenteerde technologie waardoor het voorfilter niet bestaat uit een Hepa voorfilter ook CO2 gereduceerd, dit doordat andere luchtreinigers op de markt gebruik maken van een Hepa-filter. Deze filter periodiek, soms maandelijks, vervangen moet worden. Dus als je wilt kiezen voor duurzaam en circulair en ook nog wilt besparen op onderhoudskosten.

Bekijk dan hier het aanbod luchtreinigers van Airdog:

PlasmaMade:

(plasmatechnologie) Een bewezen luchtreiniger die tijdens verschillende wetenschappelijke testen is gebruikt: Door onder andere de TU-Eindhoven, TU-Leuven met een wetenschappelijke Luchtmeting in de Johan Cruijf Arena.

Bekijk dan hier het aanbod luchtreinigers van PlasmaMade:

Novaerus:

(Plasma technologie) Naast verscheidene Europese studies die 99,9% doeltreffendheid van de plasma-technologie aantonen, heeft de Novaerus oplossing de goedkeuring gekregen van de FDA, de Amerikaanse gezondheidsadministratie, die Novaerus aanwijst als de referentieoplossing op de markt, inzake het ontsmetten van de lucht tegen virussen.

  • Laag verbruik: 20 watt tegenover 220 watt.
  • Naast verscheidene Europese studies die 99,9% doeltreffendheid van de plasma-technologie aantonen, heeft de Novaerus oplossing de goedkeuring gekregen van de FDA, de Amerikaanse gezondheidsadministratie, die Novaerus aanwijst als de referentieoplossing op de markt, inzake het ontsmetten van de lucht tegen virussen.

Bekijk dan hier het aanbod luchtreinigers van Novaerus:

Airexchange:

(UVC technologie, Hepa14 en ionisatie technologie) Airexchange heeft verschillende beproefde methoden voor luchtzuivering gecombineerd. Het proces begint met een antibacterieel voorfilter dat als eerste beschermingslijn dient. Daarna wordt de lucht verder gefilterd door een HEPA (High Efficiency Particulate Air) H14. Deze methode is speciaal ontworpen voor gebruik in de ruimtevaart. (volgens Europese norm 1822:2019 die geldt voor het zuiveren van PM1.0 (fijnstof met een minimale diameter van 1,0 µm). Als er nog meer vervuiling achterblijven door het HEPA-filter, dan zal de koolstoffilter deze verwijderen. Deze actieve koolstof filter heeft een honingraatstructuur. Het kan alle geuren, gassen, rook, oliën en vetten in de lucht verwijderen. Om een extra beschermingsniveau te bieden, word er ook een koolstoffilters gebruikt. Deze filter is zeer effectief tegen vluchtige organische stoffen, formaldehyde, benzeen, xyleen, TVOC en andere schadelijke stoffen. Het voorlaatste filter in dit proces is een TiO2-filter met natuurlijke ionisatie. Het zelfreinigende, fotokatalytische titaniumdioxide (TiO2) gaasfilter elimineert micro-organismen zoals virussen, bacteriën en schimmels. De UV-C-lichtbehandeling wordt voorafgegaan door zijn ultraviolette, elektromagnetische, kortegolfstraling van 253,7 nm voor fotolytische processen in de celkernen van eventuele resterende micro-organismen en veroorzaakt schade.

Bekijk dan hier het aanbod luchtreinigers van Airexchange:

 

Let op: Vervangingsfilters kosten voor de verschillende luchtreinigers " wordt gecommuniceerd om deze jaarlijks te vervangen. maar in de praktijk moeten ze vaak elke 6 maanden of elk kwartaal worden vervangen als de luchtreiniger op vervuilde of stoffige plaatsen wordt geïnstalleerd.

Gemiddelde vervangingskosten van de voorfilter is €139,-

*Alle luchtreinigers zijn wetenschappelijk gevalideerd voor hun filterfunctie

 

Anders, als je nieuwsgierig bent naar wat fijnstof is, vind je hier onze uitleg.