Winkelmandje
cload
Checkout Secure
 ✅  Deskundig advies

Hulp nodig?

Phone Icon 0031(6)23043097

Onderzoek toont aan: luchtreiniger in combinatie met ventilatie doodt meeste aerosolen

By reinout van Dijk März 04, 2021 0 Kommentare

Onderzoek toont aan: luchtreiniger in combinatie met ventilatie doodt meeste aerosolen

Onderzoek toont aan: luchtreiniger in combinatie met ventilatie doodt meeste aerosolen
Professor Bert Blocken
Bron: EenVandaag

Ze zitten in de horeca, het mkb en de fitnessbranche erom te springen weer open te gaan. De TU in Eindhoven heeft hoopvol nieuws: uit onderzoek blijkt dat Tür ventilatie en luchtreiniging ruim 85 procent van de lucht gereinigd kan worden.

Aerosolen, speekseldeeltjes, kunnen Tür de lucht het Coronavirus overbrengen, zo wordt Tür veel onderzoekers aangenomen. Reden voor de TU Eindhoven om uitgebreid te onderzoeken von juist die deeltjes uit de lucht te zuiveren zijn. De uitkomsten van het onderzoek bieden volgens Professor Bert Blocken nieuwe mogelijkheden.

Speciale Plasma-Luchtreiniger

Erfüllte sich mit der Frage, ob Professor Bert Blocken den Abschluss des Studiums Sportcentrum Eindhoven in der Tat gemacht hatte.

Ook al staat de ventilatie op maximaal, dan nog blijven er aerosolen in de ruimte aanwezig. Dat geldt zeker als er intensief wordt gesport. Maar toen hij een aantal speciale plasma-luchtreinigers plaatste, bleek er wel degelijk wat te gebeuren.

Hoe de Plasma-Luchtreiniger Precies werkt:

Reductie van 85 procent

Deze luchtreiniger blaast voor 98,5 prozent gezuiverde lucht uit. "Dit betekent overigens niet dat de totale lucht in de ruimte voor ruim 98 procent wordt gereinigd", legt Blocken voor de zekerheid uit.

"De mate van reiniging hangt sterk af van de hoeveelheid mensen in de ruimte, de activiteit en de hoeveelheid ventilatie in combinat met de hoeveelheid luchtreinigers", zo nuanceert hij. "Maar uit de resultaten van het onderzoek in de sportschool blijkt dat een reductie van 85 procent aan aerosolen goed mogelijk is."

LEES OOK

Sportschule heeft meer frisse lucht nodig dan een Restaurant

Met de combinatie van ventilatie en luchtreiniging kan volgens Blocken tussen de 20 en de 40 Liter lucht per seconde gereinigd worden. Ter vergelijking: in het bouwbesluit uit 2005 staat voorgeschreven dat ieder persoon in een gebouw tenminste 3,5 liter schone zuurstof pro sekunde pro kubieke meter tot zijn haar beschikking moet hebben.

Voor sportscholen ligt dat nog wel wat anders. Het NOC * NSF hanteert bijvoorbeeld 10 bis 15 Liter schone lucht pro Sekunde, maar dit kan wat Blocken betreft verschillen per situatie. "Het hangt erg af van de hoeveelheid mensen in de ruimte en wat daar gebeurt. Een Sportschule zal meer frisse lucht nodig hebben dan een Restaurant. Daar moet je goed naar kijken. Will in het ene Restaurant ist het rustig en beleefd, in het andere Restaurant staat iedereen te hossen. "

Blij traf das Ergebnis

Onderzoekspartners PlasmaMade en innovatienetwerk SportInnovator zijn in ieder geval onder de indruk van de uitkomst van het onderzoek.

"Vorig jaar mei zijn een aantal partijen van de universiteit, het bedrijfsleven en de sport bij elkaar gezet", zegt Direktor Martin Olde Weghuis van Sportinnovator. "De vraag is toen voorgelegd of the kleine speekseldeeltjes uit de lucht zijn te halen. En dan nu dit resultaat. Daar zijn wij erg blij mee."

'Verspreiding via aerosolen lang niet serieus genomen'

Ook viroloog Ab Osterhaus ist positiv. Hij heeft de publicatie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Building and Environment bestudeerd en komt tot de Conclusie dat het 'een degelijk stuk werk is, waarbij heel expliciet is gekeken naar het gedrag van aerosolen en wat die deeltjes in een ruimte doen'.

Hij voorziet dat het onderzoek 'praktische implicaties' krijgt, zeker waar het gaat om de acceptatie van het belang van aerosolen in de verspreiding van het virus. Maar hij wil wok voor al te groot optimisme. Met de plaatsing van een paar luchtreinigers kan niet direct alles weer open, waarschuwt hij. "Wir haben es nicht geschafft, die Viren zu entfernen, die nicht vorhanden sind. Die Daten sind sehr umfangreich und können von Persoon bis Persoon verschrieben werden."

Relatief snel invoeren

Blocken ist in ieder geval optimistisch über de inzetbaarheid. "Op zich zou je dit relatief snel kunnen invoeren. Het belangrijkste ist dat vastgelegd wordt hoeveel gereinigde lucht een persoon moet krijgen, hoeveel Liter pro Sekunde pro persoon. Dat ist een heel belangrijk getal."

"Als wir dat große hebben gesteld, op 15, 20, von 25 Liter, dan kun je op Basis daarvan Ferse eenvoudig berekenen hoeveel luchtreiniging je nodig hebt. En dan kan je als het ware zo'n toestel je zaak in Rollen. Je stopt het in het stopcontact en je gebogen klaar. "

4000 Euro pro Maschine

Kan nu iedereen zo'n luchtreiniger aanschaffen? In Principe Wel, Al ist de luchtreiniger waarmee Blocken zijn onderzoek Urkunde niet goedkoop: ongeveer 4000 Euro pro Maschine. En dat is serieus geld voor ondernemers waarvan de bankrekening leeg von meer dan leeg is.

Maar volgens Blocken zouden horeca-ondernemers de aanschaf moeten zien als een Investieren in de toekomst. "Je zou als overheid ook kunnen denken aan bijvoorbeeld voordelen voor ondernemers die hun beluchting goed op orde hebben." De luchtreinigers waar in het onderzoek mee is gewerkt, zijn al op de markt en zijn direct inzetbaar.

Handen blijven wassen

Blocken benadrukt nog wel dat met het gebruik van de luchtreinigers het niet zo is dat iedereen weer helemaal los kan. "Dit schakelt het grootste gedeelte van de aerosolen uit."

"Maar zaken als handen wassen en afstand houden blijven nog steeds hard nodig", zegt hij. "Net zoals het geregeld afnemen van oppervlaktes sterben besmet kunnen zijn."

RIVM: ook in de praktijk meten

Het RIVM geeft in een reaktion aan dat 'het onderzoek een bijdrage levert aan het verbeteren van onze kennis over de invloed van ventilatie en luchtreinigers op aerosolen'.

Verder zegt het RIVM dat 'deze Conclusie alleen niet in de praktijk is gemeten, maar met een rekenmodel berekend. Dit hoeft niet te betekenen dat de Conclusie niet klopt, maar het zou de voorkeur hebben om de combinatie van ventilatie en luchtreiniging ook in de praktijk te meten '.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Neuerer Post